Fundamantala attributionsfelet – Hitta kraften!

jun 5, 2023

Vi människor fungerar som så att vi gärna vill utveckla oss och komma vidare i oss själva och i våra liv. I alla falla de flesta av oss.

Men trots att vi gärna vill se oss själva och utveckla oss själva – så det finns ett märkligt problem som kan göra det svårt: Fundamantala attributionsfelet 

När vi ser någon som gör något i våra ögon fel, så ger vi den personen genast skuld för det och vi tar för givet att det är dens inre egenskaper som orsakar felet.

Medans om vi själva gör något som vi skulle se  som fel om någon annan gjorde det, så kopplar vi det snabbt till att omständigheterna och att allt runtikring oss som orsakade vårt handlande.

Det Fundamentala attributionsfelet gör att vi drar förhastade slutsatser om varandra, tror saker om varandra som ibland kan vara  – helt tagna ur luften.

Det gör också att vi kan  gå genom livet och se andra som riktiga knäppskallar och oss själva som offer för omständigheterna eller/och helt perfekta.

En sörja som kan vara svårt att ta sig ur, då skvaller och skitsnack och förutfattade meningar  – är det som det hela ger.

Med KBT- Coaching för du hjälp att se dig själv. Oavsett vad andra lägger på dig och vad du tror om andra. ’

För att få knep och verktyg för att komma vidare i dig själv eller för att vet hur du ska bemöta. Boka in dig på programmet Hitta kraften!

Program: Hitta kraften!